Get talking! Πώς να λυθεί η γλώσσα μου στα Αγγλικά;

Ενημερώθηκε: 10 Νοε 2019Πολλοί συνδρομητές και μαθητές στο πρώτο θρανίο με ρωτούν με αγωνία τί να κάνουν για να λυθεί η γλώσσα τους. Από πρόσφατο DM : 

" Ξέρω Αγγλικά, αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Τα καταλαβαίνω σχεδόν όλα  και πιστεύω πως μπορώ να συνεννοηθώ. Αλλά όταν πάω να μιλήσω δεν μπορώ να αρθρώσω λέξη. Κολλάω, χάνομαι και συνήθως μιλάω χειρότερα απ'ότι θα μπορούσα αν ήμουν ήρεμη. Πώς διορθώνεται αυτό; Δεν αντέχω άλλο!"

Μαρία, 27


1. Πες τα με θάρρος, απέκτησε αυτοπεποίθηση.

Ένα μεγάλο εμπόδιο στην ευκολία μας να μιλήσουμε στην ξένη γλώσσα αποτελεί η έλλειψη αυτοπεποίθησης. Γιατί δεν νιώθεις σιγουριά; 

  • Η επιφανειακή εξήγηση είναι πώς δεν ξέρεις καλά Αγγλικά. Δεν έχεις μελετήσει πολύ ή τα έχεις ξεχάσει με τα χρόνια. Αυτή η αυτογνωσία μπορεί να σε κρατά στάσιμη.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αυτοπειθαρχήσεις και να καταβάλεις προσπάθεια με διάβασμα και εξάσκηση ώστε να μην αυτοτιμωρείς τον εαυτό σου την ώρα που πας να μιλήσεις.

  • Με μια βαθύτερη προσέγγιση θα αναγνωρίσεις ότι έχεις πολύ υψηλούς στόχους. Συνήθως ταυτίζουμε μια δεξιότητα, εδώ, η ευγλωττία στα Αγγλικά, με κοινωνικά πρότυπα. Στο πρότυπο ανθρώπου που έχεις επιβάλλει στον εαυτό σου να προσπαθεί να γίνει ταιριάζει ευχέρεια λόγου και ανεμπόδιστη επικοινωνία. Εσύ όμως δεν είσαι ούτε φυσικός ομιλητής από καταγωγή,  ούτε έχεις χρόνια εμπειρία σε αγγλόφωνο περιβάλλον. 

Πρώτα πρέπει να καταφέρεις να μιλάς ανάλογα με το επίπεδο σου  και ύστερα να βάλεις έναν ακόμη μακρυνότερο στόχο. 


Το θέμα είναι:

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την επιθυμια σου προς όφελος σου;   

Μην αφήνεις το ιδεατό να σε φοβίζει. 

Εκμεταλλεύσου το ως κίνητρο στην πράξη!


2. Μην αναλλώνεσαι σε παλιές κακές εμπειρίες.

Συχνότατα ακούω ως εξήγηση της μετριας προφορικής δυνατότητας, φράσεις όπως: "Είχαμε κακή δασκάλα στο φροντιστήριο", "Η καθηγήτρια μου δημιούργησε κόμπλεξ", "Δεν με άφηνε να μιλήσω, με διόρθωνε συνέχεια". 

  • Είναι εύκολο να ρίχνουμε το βάρος αλλού για δικές μας αδυναμίες. 

Μην συγκρίνεις μια άλλη ηλικία και αναπτυξιακή φάση με την τωρινή εμπειρία. 

Εσύ τώρα βάζεις έναν στόχο και θέλεις τώρα να τον πετύχεις. 

Απο αυτές τις εμπειρίες του παρελθόντος πήρες ΚΑΙ τις βάσεις που σε έφεραν ως εδώ.

  • Αν όντως είχες κακοπέσει ήρθε η ώρα να ανατρέψεις την πορεία σου. Επικεντρώσου στο τώρα, όπου είσαι ανεμπόδιστη από κρίσεις και άγχος εξετάσεων. Μίλα ελεύθερα όπως μπορείς και συνέχισε την προσπάθεια. Η επιμονή θα σε ανταμείψει.


3. Κανείς δεν περιμένει να μιλάς όπως γράφεις έκθεση.

Αυτό το άγχος δεν χρειάζεται να σε επιβαρύνει επιπλέον. Κανείς δεν παίρνει ως δεδομένο πως ο συνομιλητής θα μιλά εκλεπτυσμένα, με πλουμιστό λεξιλόγιο. 

Τα αγγλικά είναι μια ιδιωματική γλώσσα και στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται βασική γραμματική με πολλές εκφράσεις.

Σε αυτά πρέπει να βελτιωθείς ώστε να σε αποκτήσεις "φυσική" ομιλία και να νιώθεις ελευθερία έκφρασης. Και επειδή αυτά συνήθως δεν βρίσκονται στα βιβλία, ή δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία λόγω εξεταστικής πιεσής, μην χάνεις μαθήματα στο πρώτο θρανίο:
4. Μάθε να διαδράς. Αυτό που ακούς είναι σημαντικότερο απο αυτό που θα απαντήσεις.

Με την συχνή ακοή φυσικών ομιλητών θα μπορέσεις να μιμηθείς και να μάθεις πολλές εκφράσεις. Μιμήσου την προφορά και προσπάθησε να χρησιμοποιείς και εσύ τις εκφράσεις που ακούς όταν μιλάς. 

  • Για να μην κάνεις λάθη γραμματικής και συνταξης πρέπει  να ακούς με προσοχή. 

Η απάντηση είναι τις περισσότερες φορές μέρος της ερώτησης! 

"How 're you doin'?" ,  "I'm doing ...(well)"

"Have you ever tried...?" , "No, I've never...(tried...)"

Μην σκέφτεσαι τί θα πεις εσύ όταν ο συνομιλητής μιλά!

Μας ρωτάτε & απαντάμε: Πώς να σκέφτομαι Αγγλικά  και να μην μεταφράζω στο μυαλό μου; Βρες τη λύση εδώ5. Εξασκήσου πολύ, συχνά και εκμεταλλεύσου όλους τους διαθέσιμους τρόπους!

It goes without saying... Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξασκηθείς και στα προφορικά, ακόμη και αν δεν έχεις συνομιλητή, ή καθηγητή. Δες εδώ μερικά από τα καλύτερα tips που πιάνουν 100%

Ξεκίνησε Αγγλικά Στο Πρώτο Θρανίο! Το δικό σου online φροντιστήριο ξένων γλωσσών για ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών online και διαδραστικά τμήματα προετοιμασίας για lower, proficiency, ielts και όλα τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας!

#learn_English #speaking #online_language_school

#Αγγλικά #στοπρώτοθρανίο #tips #video


367 προβολές0 σχόλια